Når der laves en ny plan, skal kommunen lave en miljø-screening (forundersøgelse) af planforslaget for at afgøre, om planen kan have væsentlige indvirkninger på miljøet. I så fald skal der laves en miljøvurdering.
Hvis der er væsentlige indvirkninger på miljøet
Hvis planen kan have væsentlige indvirkninger på miljøet, skal der laves en miljøvurdering, hvor indvirkningerne beskrives. Miljøvurderingen sendes i offentlig høring sammen med planforslaget.
Under den offentlige høring har du mulighed for at give kommunen dit høringssvar med indsigelser, ændringsforslag og bemærkninger til miljøvurderingen. Hvis du samtidig har et høringssvar til selve planforslaget kan du sende ét samlet høringssvar.
Efter den offentlige høring skal Byrådet tage stilling til dit høringssvar, og beslutte om miljøvurderingen og/eller planforslaget skal ændres eller helt forkastes.
Byrådets beslutning kan herefter påklages til Planklagenævnet og Miljø- og Fødevareklagenævnet senest 4 uger efter, at den er annonceret på kommunens hjemmeside. Annoncen vil indeholde en klagefrist.
Hvis der ikke er væsentlige indvirkninger på miljøet
Hvis planen ikke har væsentlige indvirkninger på miljøet, træffer Byrådet en afgørelse om ikke at lave en miljøvurdering.
Denne afgørelse kan påklages til Planklagenævnet inden 4 uger fra afgørelsen er annonceret. Afgørelsen annonceres på kommunens hjemmeside, som regel sammen med planforslaget. Annoncen vil indeholde en klagefrist.
Hvis du vil klage over beslutningen om ikke at lave miljøvurdering, skal du sendes en klage direkte til Planklagenævnet, mens planforslaget er i offentlig høring. Klageperioden forløber dermed samtidig med de første 4 uger af den offentlige høring af et planforslag.